Fotografējot skatus no skatu torņiem vai augstceltnēm ir forši, ja šīs vietas ir konstruētas tā, lai būtu iespējams fotografēt un fotoaparātu priekšā nebūtu nekādu šķēršļu. Rīgā nav visai daudz tādu augstceltņu no kurām publiski būtu iespējams fotografēt atklāti. Tā ātrumā varu nosaukt tikai dažas: Zinātņu akadēmija un Pēterbaznīca. Pārējās augstceltnēs ir iespēja fotografēt caur stiklu, kas nav īpaši labi, bet ar fotografēšanu caur parastu stiklu vēl varētu samierināties.

Taču LNB „Gaismas pilī” par fotogrāfiem vispār nav padomāts. Jauko skatu uz Vecrīgu no „Gaismas pils” augstākās vietas 11. stāva ir iespējams bildēt tikai caur stiklu. Ja tas būtu parasts stikls vēl nebūtu nekas, bet šis stikls ir noklāts ar punktu režģi, kurš ir paredzēts, lai absorbētu saules starus.

lnb gaismas pils punkti uz stikla

LNB  “Gaismas pils” punktainais stikls

Šogad sanāca pabūt Kuldīgā un tur man bija iespēja fotografēt no baznīcas zvanu torņa. Uzkāpjot augšā ieraudziju, ka tur visas atvērtās vietas ir aizžogotas ar žogu, kura acis ir tik mazas ka caur tām nevar izbāzr objektīvu. Jau nodomāju nu viss nebūs bilžu taču tur bija speciāli par to padomājuši. žogā bija ierīkotas mazas durtiņas. kuras varēja atvērt un fotogrāfēt.

Pagājušajā nedēļā vienu rītu bija ļoti jauks saullēkts, kuru devos fotografēt. Saullēkts bija vienreizējs.

Bildēs Jūs neredzēsiet nevienu punktu uz stikla, jo fotografēts tika ar atvērtu diafragmu (1.8) un objektīvs tika novietots pēc iespējas tuvāk stiklam, lai labāk izpludinātu punktus. Bildes Jūs varat skatīt zemāk.